sreda, 23. januar 2013

Zakaj je lektoriranje izjemno pomembno


Vsak od nas meni, da zna pravilno slovnično pisati. No vsaj večina nas tako meni, nekateri vedo, da delajo čisto osnovne napake. Lektoriranje je tista dejavnost, ki poskrbi, da so naša besedila slovnično pravilna in natančna, pa naj bo to članek za lokalni časopis ali pa besedilo za objavo v strokovni reviji. Obe besedili sta namreč naše ogledalo, o nas namreč pravilna uporaba slovnice pove veliko o naši natančnosti, vestnosti. Seveda imajo večje revije in časopisi svoje lektorje, vendar tako vemo kakšen odstotek ljudi objavlja tam. Majhen.

Študentje se s potrebo po strokovnem lektorskem pregledu svojega dela največkrat soočijo pri izdelavi diplomske naloge. Takrat je treba paziti, da izberemo lektorja z diplomo iz slovenskega jezika, vendar včasih to ni dovolj. Nekateri lektorji namreč za opravljanje svojega dela nimajo ustreznega znanja – pa pri tem ne mislimo na znanje slovničnih pravil, temveč na znanje, ki zadeva določeno temo o kateri pišemo. Tako nam lahko npr. besedo »firma« kaj hitro popravijo v npr. »forma« - kar pa se s kontekstom naloge nikakor ne sklada.

Prav tako je lektoriranje pomembno tudi pri izdelavi spletne strani, saj se nam v besedilo kaj hitro prikradejo napake, ki kvarijo podobo našega podjetja in storitve. Ne le točnost navedenih podatkov (npr. cenika), temveč tudi slovnična pravilnost objavljenih sestavkov je pri predstavitvi podjetja in storitev ki jih opravlja še kako pomembna, saj da le celota pravilen vtis o kvaliteti našega dela.

Izbira lektorja pa nikakor ni preprosta. Seveda je odvisno od namena besedila za kakšnega lektorja se bomo odločili, v kolikor gre namreč za lektoriranje neformalnega besedila se marsikdo odloči kar za kakšnega poznanega študenta slovenščine, ki bo krajše besedilo lektoriral za »ceno« kavice. Če pa potrebujemo lektoriranje strokovnega ali uradnega besedila pa je pametno, da izberemo nekoga, ki nam lahko svoje znanje dokaže z diplomo, kar nam bo na njegovo storitev dalo tudi nekakšno garancijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar